Wat omvat lekdetectie eigenlijk

Lekdetectie is een technologisch wonder dat ons in staat stelt om onzichtbare problemen in huis op te sporen zonder grote verstoringen of sloopwerk. Het lokaliseren van lekkages in gebouwen, zowel residentieel als zakelijk, draagt bij aan het behoud van de panden. Bij lekdetectie wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde technologieën en onderzoeksmethoden om de oorsprong van water- of vochtlekkages vast te stellen zonder onnodige schade te veroorzaken.

Hoe wordt lekdetectie toegepast?

Een veelgebruikte methode is het gebruik van thermografie. Dit betekent dat warmtebeeldcamera's worden gebruikt om verschillen in temperaturen op oppervlakken op te sporen. Als er lekkages zijn, kan water een ander hittepatroon vertonen dan het nabijgelegen materiaal, wat resulteert in de precieze detectie van de lekkage.

Geluid is van groot belang voor het detecteren van lekken in waterleidingen. Door gevoelige microfoons te gebruiken kunnen geluidsgolven die ontstaan door waterstroming worden opgevangen. Zelfs de miniemste lekkages kunnen worden opgespoord door afwijkende geluidspatronen te beluisteren.

Voor lastig bereikbare plekken, zoals leidingen of holle ruimtes, wordt endoscopie gebruikt. Een flexibele buis met een camera aan het uiteinde wordt geïntroduceerd om directe beelden te verschaffen van het interieur. Dit biedt deskundigen de mogelijkheid om verborgen lekkages visueel waar te nemen.

Er wordt gebruik gemaakt van vochtigheidsmeters om het vochtgehalte in materialen te meten. Een hoog vochtgehalte duidt mogelijk op een lekkage, ook als er geen zichtbare tekenen zijn. Hierdoor wordt voorkomen dat er in de toekomst schade optreedt.

Waarom is het laten uitvoeren van lekdetectie van belang?

Als u lekkages in een vroeg stadium opspoort, voorkomt u dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Door vroegtijdige opsporing worden de kosten van reparaties geminimaliseerd. Door uitgebreide sloopwerkzaamheden te voorkomen, worden specifieke interventies op de locatie van de lekkage mogelijk gemaakt.

Het optreden van lekkages kan leiden tot de vorming van schimmel, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Het detecteren en verhelpen van lekkages draagt bij aan het behouden van een gezonde leefomgeving. Het gebruik van diverse technologieën bij lekdetectie zorgt ervoor dat lekkages worden opgespoord zonder onnodige schade aan uw woning toe te brengen.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1008

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkomen van lekkages tips voor u
> Waterlekkage vinden in huis een doe het zelf gids
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen